“Yhden kukan hautajaiset”

Virroillakin on jonkin verran yleistynyt ns. yhden kukan hautajaiset. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vainajan läheiset kutsussa ilmoittavat toiveensa, että saattoväki tuo siunaustilaisuuteen vain yhden kukan. Tapa on sen verran uusi, että se aiheuttaa hämmennystä, miten tilaisuudessa tulisi toimia. Yleensä siunaustilaisuuden jälkeen vainaja viedään tuhkaukseen eli hautaanlaskua siunauksen jälkeen ei toimiteta.

Joskus läheiset määrittelevät, että kukka on esim. valkoinen ruusu. Mikäli mainitsevat vain, että toivovat saattajien tuovan yhden kukan, niin tällöin jokainen voi itse valita, minkä kukan vie. Samoin on makuasia, jättääkö kukkatervehdyksensä jokainen perheenjäsen erikseen vaiko vain yhden kukan/perhe tai pariskunta. Kukkien lasku siunaustilaisuudessa tapahtuu samoin kuin kukkalaitteidenkin laskukin. Yksittäiset kukat tosin useimmiten lasketaan arkun vierellä oleviin maljakoihin eikä arkun viereen lattialle eikä myöskään arkun päälle. Toisinaan lausutaan muistosanat, mutta kukan voi laskea myös hiljaisuudessa. Kortteja yksittäisissä kukissa ei aina käytetä, koska ne “takkuavat” usein sitten näissä maljakoissa – varsinkin, jos jokaisessa kukassa on kortti.

Virroilla nämä yksittäiset kukat toimitetaan useimmiten sinne hautapaikalle, minne uurna tullaan myöhemmin hautaamaan. Kukkia ei koskaan polteta arkun mukana.